Hoogste spaarrente Nederland

Bij welke bank ontvang je de hoogste spaarrente van Nederland? Per bank zijn de verschillen op dit moment niet zo heel erg groot.

Overzicht actuele rente

Onderstaand een overzicht van de verschillende spaarrentes, die je op dit moment bij banken in Nederland kunt ontvangen. Helaas word je niet echt blij van deze rentes. 

Spaarrekening Huidige rente
ASN - jeugdsparen 0,40%
ASN - ideaal sparen 0,01%
SNS bank - internet sparen 0,01%
NIBS Direct - Directspaarrekening 0,01%
Regiobank - Spaar op maat 0,01%
Rabobank - internetsparen 0,01%
ABN AMRO - Direct sparen  0,00%
KNAB - Flexibel sparen 0,00%
Nationale Nederlanden - Internet sparen 0,00%
Triodos - Internet sparen 0,00%
ING - Groei groter rekening 0,10%

Negatieve rente

Bij praktisch elke bank is er op dit moment sprake van een negatieve rente, bij een saldo boven een bepaald bedrag. Het spreiden van spaargeld over verschillende spaarrekeningen kan voorkomen, dat je rente dient te gaan betalen. Wel is het zo, dat je vaak verplicht bent om een betaalrekening te openen, om een spaarrekening te kunnen openen. In dat geval betaal je dan maandelijks kosten voor de betaalrekening.

Depositogarantiestelsel

In mijn opinie is het van groot belang om alleen een spaarrekening te openen, bij een bank of verzekeraar die valt onder het depositogarantiestelsel. Bij Dela kan je je bijvoorbeeld wel een hogere rente van 2% ontvangen,  maar heb je niet de zekerheid van het depositogarantiestelsel. 

Mocht Dela failliet gaan, dan is de kans groot dat je kan fluiten naar jouw geld. Ook al is die kans wellicht erg klein, zelf zou ik dit risico niet nemen. Zeker niet voor een dergelijke rente. Mocht je bijvoorbeeld 7% of 8% rente ontvangen, dan zou dit een overweging waard kunnen zijn.

Sparen buiten de landsgrenzen

In het verleden waren er veel Nederlanders met een spaarrekening bij de Icesave Bank.

Dit is niet goed afgelopen. Ook al hebben uiteindelijk spaarders voor het grootste gedeelte hun  geld weer terug gekregen, dit heeft wel ontzettend lang geduurd. Daarbij zijn ook de saldo`s boven de 100.000 euro verloren gegaan.

Inmiddels zijn de regels met betrekking tot het depositogarantiestelsel fors aangescherpt. Nu is het wettelijk vastgelegd, dat er binnen 7 werkdagen dient te worden uitbetaald. 

Hoogste spaarrente buiten Nederland

Dit maakt in mijn opinie sparen in het buitenland weer interessant. Via Raisin is het bijvoorbeeld mogelijk, om een spaarrente van maximaal 1,5% te ontvangen. Dit is zo ongeveer de hoogste rente die je op dit moment kunt ontvangen, voor een spaarrekening in euro`s. Dit is meer dan de hoogste spaarrente in Nederland.

Termijndeposito`s en vrij opneembare spaarrekeningen

Dit geldt dan wel bij een lange termijndeposito. De rente bij een vrij opneembare spaarrekening ligt zo rond de 0,25%. Dit is altijd nog fors hoger dan bij een Nederlandse betaalrekening, waarbij de rente altijd 0% bedraagt. Dat is op dit moment de hoogste spaarrente in Nederland over het saldo op  een betaalrekening.

Alle spaarrekeningen via Raisin vallen onder het depositogarantiestelsel. Twijfel je toch, vraag het dan gewoon even na. 

Sparen in vreemde valuta

Ga je een spaarrekening openen in Turkse Lira, dan kan je een veel hogere rente ontvangen. Hier zit dan wel weer een valutarisico aan verbonden. Dat dit verkeerd uit kan pakken, heeft de afgelopen tijd wel geleerd. 

Persoonlijk zou ik niet snel een spaarrekening in een andere valuta dan de euro openen. Je loopt dan het risico, dat je veel meer verliest door een koersdaling van de vreemde valuta, dan dat je ontvangt aan rente. Ook al ontvang je dan meer rente dan bij de hoogste spaarrente van Nederland, het risico is ook ontzettend groot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.